tiistai 12. joulukuuta 2017

Kielitaidosta

Kielimuuri on varmasti kaikille terminä tuttu ja voisin väittää, että kaikki ovat siihen jossain muodossa törmänneet; osa käytännössä, osa vain terminä. Mutta mitä kielimuurilla tarkoitetaan ja miksi se on yhä ajankohtaisempi asia nykypäivänä?

Kielimuurilla tarkoitetaan vieraan kielen puuttuvan taidon aiheuttamia vaikeuksia. Esimerkkinä tilanne, jossa henkilö muuttaa uuteen maahan, eikä puhu paikallista kieltä. Vaikka nykyään englantia osataan lähes kaikkialla, on edes jonkinlainen paikallisen kielen osaaminen useissa maissa elinehto. On vaikea tunte itsensä yhteiskunnan jäseneksi, jos joutuu jatkuvasti taistelemaan  tullakseen ymmärretyksi.

Kielimuuri erottaa ihmisiä suuresti toisistaan. Kommunikointi elekielellä on mahdollista, mutta sujuvaan ja kunnolliseen kommunikointiin tarvitsemme yhteisen, puhuttavan kielen. Kielimuuri voikin pahimmillaan olla syy syrjäytymiseen tai maasta pois muuttamiseen.

Kielimuuri on paljon esillä, sillä maahanmuutto ja muuttoliike eri maiden sisällä on koko ajan kasvamaan päin. Kaduilla ja kaupungilla kuulee entistä enemmän eri kieliä, eikä aina edes tiedä mikä valtakieli enää on. Kielimuurin ei kuitenkaan tulisi olla syy rasismiin tai muuhun syrjintään.

Kielitaitoa ei tulisi koskaan ottaa itsestäänselvyytenä, eikä kielitaitoa voi olla koskaan liikaa. Nykypäivänä kun maailma on globalisaation ansiosta entistä pienempi, tulevat myös kulttuurit lähemmäs toisiaan. Kieli ja sen osaaminen onkin etuoikeus, josta tulisi ottaa kaikki ilo irti! Sillä mitä vähemmän ihmisellä on kielitaitoa, sitä todennäköisemmin hän tulee törmäämään kielimuuriin.

Ilona Ritonummi (Äikän 9-kurssilla kirjoitus kieliblogista)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti