torstai 18. helmikuuta 2021

Nauraisit nyt

Mitä asioita maailmasta pitäisi poistaa? Turha itku, harmitus ja viha. Miten tällaiseen tavoitteeseen voi päästä? Nauramalla enemmän! Uskon naurun voiman kumoavan kaiken edellä mainitut negatiiviset asiat. Tiedät tilanteen omastakin elämästäsi, kun sinulle sattuu nolo vahinko tai päädyt riitoihin parhaan ystäväsi kanssa. Kannattaako kyseisissä tilanteissa jäädä tuleen makaamaan ja harmitella asiaa vielä viikkojenkin päästä? Vastaus on ei, koska kaiken tämän pystymme välttämään nauramalla yhdessä ikäville tilanteille! Hankalankin tilanteen pystymme muokkaamaan mukavaksi muistoksi nauramalla yksin tai yhdessä surun ja harmin pois.

Cervantesin romaanissa Don Quijote käytävä "taistelu tuulimyllyjä vastaan" on oiva esimerkki, kuinka mahdoton ja koominen tilanne muutetaan hauskaksi tilanteeksi ilman sen suurempaa ajattelua. Taistelulla tuulimyllyjä vastaan tarkoitetaan mahdotonta taistelua asiaa vastaan, jota ei voi voittaa tai päihittää. Vaikka tilanne kuulostaakin masentavalta ja ikävältä, on turha yrittää muuttaa asioita, joille ei voi tehdä mitään. Positiivisuus ja nauru voivat olla ratkaisu myös tähän. Don Quijoten epäonnistunut hyökkäys mahdottoman suuria tuulimyllyjä vastaan päättyi odotetusti urhean taistelijan tappioon, mutta uskon hänen ja palvelijansa Sanchon nauraneen jälkeenpäin koomiselle tapahtumalle. Voittoahan taistelusta ei koskaan tullut, mutta ainakaan tapahtuneesta ei jää katkeraa makua kaverusten tai varsinkaan don Quijoten suuhun, kun sitä muistellaan huumorilla. Omasta kokemuksesta pystyn kertomaan elämäni parhaimmat kokemukset tulleen hetkistä, jolloin on ollut erityisen hauskaa.

Jos kaikki lisäisivät naurua ja itse luotua iloa elämäänsä, maailma olisi parempi paikka. Don Quijoten ja Sanchon välillä vallitseva ystävyysuhde on varmasti rakentunut naurun ja yhteisten toilalujen ympärille, sillä Sancho tuskin muuten jaksaisi katsella kajahtaneen don Quijoten päähänpistoja. Vakaviin asioihin ei aina täydy tai pidä suhtautua humoristisesti, mutta pienikin hymyn pilkahdus tai puujalkavitsi totiseen tilanteeseen keventää ilmapiiriä kummasti. Olisiko siis suurissa kansanvälisissä päätöksissä päästy parempaan yhteisymmärrykseen huumorin avulla, jos samanlainen kohtalo pätee pienemmissä arkisissa tilanteissa? Faktoja naurusta löytyy monia: se pidentää ikää, se syventää ihmissuhteita, antaa rohkeutta ja vahvistaa sydäntä. Ilmainen ja paras tapa tehdä hyvää itsellesi ja toisille on kaiken lisäksi kivaa.

Sotien ja levottomuuksien vallitsemassa maailmassa huumorin asema on erityisen tärkeä. Nauru vie pahat ajatukset muualle, se saa unohtamaan ajankulun ja stressin. Pystytkö nimeämään paremman tilanteen kuin hyvän naurutuokion ystäviesi tai perheesi kanssa? Sama syy pätee don Quijoteen ja Sanchoon: ystävyys pysyy vahvana kaikesta huolimatta, kun tapahtuneisiin ei suhtauduta niin vakavasti, vaan pilke silmäkulmassa yhdessä nauraen. Unohtakaa siis turhanpäiväiset itkut ja kaunat muita kohtaan ja alkakaa nauramaan! Huomaat kyllä eron.

Naurun ammattilainen Verneri Saukkonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti