tiistai 22. marraskuuta 2016

Mielen taistelukenttä

          Krooniset kivut, skitsofrenia, depressio, addiktiot, lähes kaikki sairaudet jotka vaikuttavat potilaan mielentilaan ja maailmankuvaan ovat ”tuulimyllyjä”. Ne ovat sairauksia, jotka vihaisesti polkevat vastustajansa maahan.
          Miguel de Cervantes romaanissaan Don Quijote kuvailee kuinka ritari yrittää uskotella Sancho Panzalle horisontissa seisovan jättiläisiä, kun taas tämä tietää niiden olevan tuulimyllyjä. Kumpi on todellisuutta? Kumpi tekee kaikkensa nujertaakseen heikon ja kurjan ihmisolennon?
          Pieni voitto voi olla sairastavalle koko maailma, toisille se on mitäänsanomaton. Vähättelyn kierot verkot ja epätoivo raastavat jokaisen sydäntä, ja apua on vaikea pyytää kun suu on sidottu surun painavalla liinalla. Käydessään hyökkäykseen saattaa löytää itsensä tappamasta väärää vastustajaa.
          Silti yhteiskunnastamme on tullut jopa olalletaputtelu-yhteisö. Periksiantamattomuudelle ja taistelulle ei anneta enää sijaa, koska kaikesta saa loukkaantua ja vahvoja ihmisiä ei enää rakenneta. Toisaalla kasvaa kyynisyys ja välinpitämättömyys. Vaikka kaikki on hyvin, mikään ei ole tarpeeksi hyvin.
         Maailmamme sortuu tuulimyllyjen voimaan. Tosielämän don quijotet lentävät siipien temmatessa sivuun, unohdettuina, kykenemättöminä nousemaan.

                                                      

                                                                     Sonja Nuppola, 4A


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti