keskiviikko 9. marraskuuta 2016

Mistä aikaa unelle ja levolle ?


8-10 tuntia unta yössä. Kaikki olemme kuulleet tämän tosiasian, mihin vain harva kykenee.  Kuinka nuoren ihmisen, joka herää aamulla kuudelta kouluun ja pääsee illalla yhdeksältä harjoituksista kotiin, on mahdollista saada arkisin 9 tuntia unta? Nuorten sisäinen kello on myös aivan omassa rytmissään, mikä hankaloittaa aikaiseen nukkumista pääsyä, vaikka aikaa olisi.

Kun on itse urheileva opiskelija, pitää aikatauluja miettiä tarkkaankin ja usein yöunet voivat jäädä todellakin vähälle. Monesti huomaan meneväni kouluun vain kuuden tunnin yöunilla ja kertovani kaikille ystäville kuinka väsynyt olenkaan. Mielelläni nukkuisin 10 tuntia joka yö, mutta joskus uni ei tule ja joskus sille ei ole aikaa.

Kun ihminen nukkuu, aivot ja keho työskentelevät levon aikana. Lihakset kehittyvät, aineenvaihdunta toimii, vastustuskyky taistelee bakteereja vastaan ja aivot siirtävät tietoja lyhytkestoisesta muistista pitkäkestoiselle puolelle. Samaan aikaan näemme mitä ihmeellisimpiä unia.

Unen vähälle jäämisen huomaa heti. Väsymyksen ohella voi univaje aiheuttaa ärtymystä ja keskittymiskyvyn heikkenemistä. Jos ihminen nukkuu jatkuvasti liian vähän, voi tuloksena olla liikalihavuutta ja jopa riski sairastua diabetekseen kasvaa.

Väsyneenä tulee tehtyä koulutyöt huonommin ja helposti alkaa tiuskimaan kavereille koulupäivän aikana. Väsynyt ihminen ei ole mukavaa seuraa ja omassa arkipäivässä sen huomaa päivittäin. Koulussa monilla naama on väärinpäin myöhäiseksi menneiden läksyjen takia.

Kun arkisin on mahdotonta jopa saada tarpeeksi unta, tulisi viikonloppuisin ja lomilla yrittää saada univelkoja kiinni. Tässä tulisi vain huomioida, että voi myös nukkua liikaa mikä saattaa aiheuttaa myös väsymystä.

Mikä sitten saisi nuoren opiskelijan käymään nukkumaan aikaisemmin? Apuna voi käyttää liikuntaa ja rauhallista venyttelyä, puhtaita petivaatteita, huoneen tuuletusta ja kännykän pois laittaminen aikaisemmin ja myös sen säätäminen äänettömälle yön ajaksi.

Myöhäiset harjoitukset luonnollisesti myöhäistävät nukkumaan menoa ja tälle ei aina voi mitään. Mitä vanhemmaksi tulee sitä myöhemmin harjoitellaan jotta nuoremmat pääsisivät harjoittelemaan aikaisemmin.

Läksyt olisi hyvä tehdä jo ennen myöhäisiä harjoituksia ja jopa jakaa usealle päivälle jos mahdollista, näin kaikki työ ei kaadu niskaan samaan aikaan. Jos opiskelija tietää harjoittelevansa myöhään voi lukujärjestykset tehdä sen mukaan.

Opiskelijan on siis mahdollista saada unta, jos osaa aikatauluttaa. Mutta unen aikatauluttaminen kuulostaa melko kamalalta, eikö unta tulisi saada sillon kun sille on tarvetta? Itse on tullut huomattua, että se on ainut tapa saada tarpeeksi unta.
Inka Pienmunne, 2E

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti