maanantai 10. helmikuuta 2020

Kovalla työllä Räty saavutti unelmansa


Topi Räty istuu vanhempiensa olohuoneen sohvalla tietokone sylissään. Rädyn työn alla on Aalto-yliopiston ensimmäisen lukukauden viimeinen kotitentti. Kaksi vuotta sitten samaisella sohvalla Räty oli valmistautumassa ylioppilaskirjoituksiin. Lappeenrannasta kotoisin oleva Räty opiskelee nyt ensimmäistä vuotta unelmakoulussaan Aallossa teknillistä fysiikkaa ja matematiikkaa.

"Kiinnostus matemaattisiin aineisiin alkoi jo alakoulussa, kun halusin tietää, kuinka tämä maailma oikein toimii”, kertoo Räty. Nuori espoolainen tiesi jo nuorena haluavansa työskennellä matemaattisella alalla, ja etenkin avaruus kiinnosti häntä. Rädyllä on suunnitelmissa harkita pääaineen vaihtoa maisterivaiheessa noin kolmen vuoden kuluttua. Aallossa on mahdollista opiskella maisterivaiheessa avaruustekniikkaa, mikä on ollut Rädyn haave jo pienenä poikana.

Lappeenrannassa lukion käynyt Räty nautti kaikista kolmesta lukiovuodesta täysin rinnoin. Lukio-opinnot voivat olla hyvin rankkoja, etenkin jos vielä opiskelee kaikkia kolmea: fysiikkaa, kemiaa ja pitkää matematiikkaa. “Jaksoin varmaan opiskella lukiossa ahkerasti, koska tein vapaa-ajalla asioita, joista pidän”, pohtii Räty. Tehtäviä hän jaksoi ahertaa, sillä Räty uskoi, että kovalla työllä hän voi saavuttaa unelmansa.Kotoa Räty ei juurikaan koulutehtävissä tarvinnut apua, vaan hän halusi aina selvittää ongelmansa itse. Espoolainen nuori mies kertoo: “Tiesin aina, että käyn koulua itseäni varten. Olisi ollut typerää jättää läksyt tekemättä oman laiskuuteni takia.” Räty jopa uskaltaa väittää, ettei jättänyt yhtiäkään läksyjä tekemättä peruskoulussa.


Kirjoituksiin Räty valmistautui muiden tavoin kirjastossa kertauskirjoja lukien. Ainut ero kanssalukijoihin oli se, että Räty kirjoitti seitsemän ainetta, joista viisi oli laudatureja. Räty haluaa painottaa, että kirjoituksiin valmistautumisen ohella on tärkeää muistaa myös tehdä asioita, joista välittää. Tämä on paras tapa varmistaa oma jaksaminen. Täytyy kuitenkin muistaa ottaa välillä itseään niskasta kiinni, ettei lukuloma mene vain lomaillessa. “Tuli kyllä lukulomalla useissa bileissäkin käytyä”, lisää Räty naureskellen.

Topi Räty on varsin hyvä esimerkki siitä, miksi lukiossa kannattaa opiskella ahkerasti. Hän opiskelee nyt unelmayliopistossaan häntä kiinnostavaa pääainetta. Nuoresta asti ahkerasti opiskellut Räty tiedostaa, että kova aherrus palkitsi hänet.

Teksti ja kuvat: Siiri Lehtonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti