sunnuntai 7. marraskuuta 2021

Kolmen viikon vaihto Marseillessa

 

Keväällä 2021 saimme kuulla mahdollisuudesta lähteä Ranskaan kolmen viikon vaihtoon. Ilmoittauduimme innoissamme mukaan vaihtoon, sillä meitä kiinnosti tutustua toisen maan koulunkäyntiin ja kulttuuriin, sekä lähteä reissuun kun se pitkän ajan jälkeen oli taas mahdollista. Kesällä saimme kuulla ensimmäistä kertaa, että lähdemme Marseilleen, joka on Ranskan toiseksi suurin kaupunki. Ajatus lähtemisestä suureen kaupunkiin pienestä ja turvallisesta Lappeenrannasta oli jännittävä. Saimme samalla myös kuulla ketkä meidän vaihtarimme ovat. Noin kolmen kuukauden ajan viestittelimme ja tutustuimme toisiimme esimerkiksi Snapchatin kautta. 

Reissuun alettiin valmistautua kesällä ottamalla ensimmäiset koronarokotteet. Pelko lähdön peruuntumisesta koronatilanteen takia oli todellinen. Uskoimme kuitenkin tilanteen pysyvän hyvänä ja jatkoimme matkaan valmistautumista. Syyskuun alussa saimme toiset rokotteet ja siitä ei mennyt kauaakaan, kun lähtö jo koitti. 


Helsinki-Vantaan lentokentällä 19.9.2021:

Olo oli epätodellinen ja jännittynyt, oli vaikea uskoa että olimme lähdössä Ranskaan kahdestaan kolmeksi viikoksi. Meillä oli koneen vaihto Saksan Munchenissä ja jännitys oikean koneen löytämisestä oli melkoinen. Lennot sujuivat kuitenkin ongelmitta ja saavuimme turvallisesti Marseilleen. Tapasimme perheemme lentokentällä ja lähdimme ajamaan kohti vaihtareiden koteja. Meidät otettiin vastaan innokkaasti ja lämmöllä.


Olimme todella väsyneitä rankan reissaamispäivän jälkeen ja uni tuli nopeasti. Seuraavana aamuna aloitimme päivän kello 8.00 ranskalaisessa lukiossa. Ensivaikutelma koulusta oli erilainen kuin oletimme. Koulusta tuli mieleen vankila, koska se oli sisältä pelkkää betonia eikä ikkunoita ollut käytävillä, jonka takia luonnonvaloa ei ollut. Koulua ympäröi korkeat aidat/portit, ja sisään pääsi vain ne, joilla oli kyseisen koulun lukujärjestys. Portilla oli aina ihminen, joka tarkisti lukujärjestykset ja päästi oppilaat sisään kouluun.


Ranskalaisessa ja suomalaisessa sekä kulttuurissa on paljon eroja. Opimme reissun aikana arvostamaan Suomea sekä suomen koulujärjestelmää. Ranskalaisessa lukiossa oli todella tiukat säännöt esimerkiksi liittyen puhelimen käyttöön koulussa. Luokassa eikä käytävällä saanut olla puhelimella ollenkaan, ja opettajat huomauttivat siitä heti. Huomattava ero oli myös tuntien rakenne: tunnit olivat opettajan luennointia ja kaikki tehtävät piti tehdä kotona. Ranskalaiset nuoret käyttävät siis suuren osan vapaa-ajastaan tehden koulutehtäviä. Jokainen opiskelija oli intohimoinen opiskelemaan ja tunneilla kaikki oppilaat osallistuivat käytyihin keskusteluihin. 



Kouluruokailu kesti 1-2 tuntia ja sen aikana käytiin usein joko kotona tai leipomossa syömässä. Oli outoa huomata, että Suomessa kouluruokailu on sosiaalinen tapahtuma jossa pääsee vaihtamaan päivän kuulumiset kavereiden kanssa, kun taas Ranskassa saatettiin syödä yksin. Koululla oli tarjolla ruokaa, mutta se oli maksullista joten todella harvat oppilaat söivät siellä.

Kodittomien määrä Marseillessa oli meidän silmin huolestuttava ja surullinen. Ympäristö oli myös likainen ja katujen reunat olivat täynnä roskia. Myöskään kotona mitään ei kierrätetty, jonka takia roskikset täyttyivät nopeasti. Roskien määrä konkretisoitui, kun ne lojuivat kaduilla ennen kuin roska-auto haki ne. Erona oli myös se, että kaikki talot olivat kerrostaloja. Talot olivat todella isoja ja korkeita.

Matka ei mennyt aivan kuten olimme odottaneet, mutta koemme matkan opettaneen meille paljon. Emme kuitenkaan anna huonojen kokemusten lannistaa tai vaikuttaa mahdollisiin tuleviin ulkomaan vaihtoihimme, sillä epäonnistuneet vaihdot ovat harvassa. Jos harkitsette vaihtoon lähtemistä, kaikesta huolimatta kuitenkin suosittelemme sitä lämpimin mielin.

Teksti ja kuvat: Aino Roos 2D ja Suvi Makkonen 2F


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti