tiistai 12. toukokuuta 2020

Hälsningar från Stockholm! Kimpisen lukion opintomatka Tukholmaan


Historiaa ja ruotsia matkaillen- teemakurssi yhdistää historian, yhteiskuntaopin ja ruotsin opinnot. Kurssin tavoitteena on lisätä opiskelijoiden ymmärrystä maiden yhteisestä historiasta ja kulttuuriperimästä, vahvistaa heidän pohjoismaista identiteettiään, edistää kansainvälistymistä ja rohkaista käyttämään ruotsia. Kurssiin sisältyy opintomatka Tukholmaan, joka toteutettiin tänä lukuvuonna maaliskuussa 2020 neljän päivän mittaisena, juuri ennen koronan asettamia rajoituksia. Mukana matkalla oli 10 opiskelijaa sekä kaksi opettajaa. Matkaan saimme taloudellista tukea Suomalais-ruotsalaiselta kulttuurirahastolta sekä Suomen ruotsinopettajat ry:ltä. Suuri kiitos heille tästä! 

Majoituimme siistiin hostelliin Tukholman keskustassa, hyvien kulkuyhteyksien äärelle. Julkinen liikenne toimii kaupungissa hyvin, mutta hieman sateisesta säästä huolimatta myös kävelimme paljon nauttien kauniista maisemista. Erityisesti keskiaikainen vanhakaupunki ja boheemi Södermalm olivat tutustumisen arvoisia! Välillä pysähdyttiin ruotsalaiseen tapaan kahvittelemaan (fika) valtavista korvapuusteista nauttien.


Tukholmasta löytyy useita mielenkiintoisia museoita, ja moniin niistä on ilmainen sisäänpääsy. Tällä matkalla ehdimme vierailla keskiaikamuseossa (Medeltidsmuseet) sekä Vasa-museossa. Lisäksi ihastelimme valokuvataidetta Fotografiskassa. Matkaan sisältyi myös vierailu Kuninkaanlinnassa - förstås! - sekä sen yhteydessä olevassa Kuninkaallisessa varuskammarissa (Livrustkammaren)

Matkan osallistujien mielestä mieleenpainuvimpia kokemuksia oli vierailu Tukholman Kuninkaallisessa balettikoulussa. Pääsimme paitsi seuraamaan tanssituntia, myös ottamaan siihen itse osaa! Lisäksi meillä oli mahdollisuus kysellä opiskelusta koulun suomalaisilta opiskelijoilta. Illallista puolestaan nautimme alumnimme Karla Karastin kanssa ja kuulimme, millaista on elämä vaihto-opiskelijana Tukholmassa. 


Opintomatkaan sisältyi myös vierailu Suomi-instituutissa, joka on jo rakennuksena ja tilana vaikuttava. Instituutin tehtävänä on ylläpitää suomalaista kulttuuria ja kieltä Ruotsissa esimerkiksi järjestämällä konsertteja, luentoja ja ylläpitämällä kirjastoa. Instituutissa kuulimme tarkemmin sen toiminnasta sekä pääsimme tutustumaan tiloihin. 

Matkalla opiskelijat kartuttivat ruotsin kielen sanavarastoaan sekä pääsivät käyttämään kieltä autenttisessa ympäristössä. Lisäksi harjoiteltiin omatoimista liikkumista suurkaupungissa. Oli hienoa huomata, että osaa ja pärjää myös vieraassa ja vieraskielisessä ympäristössä!

Teksti ja kuvat: Niina Kuhanen ja Leila Turpeinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti