lauantai 7. maaliskuuta 2020

Erasmus-matkalla Tromssassa, Norjassa

Osana Erasmus-projektia kävimme viikon reissulla Norjassa. Matkamme alkoi lauantaina 1. helmikuuta Lappeenrannan juna-asemalta ja sieltä kuljimme junalla kohti Helsinkiä. Helsingissä kuitenkin nukuimme yhden yön hotellissa ja keräsimme voimia sunnuntain matkustuspäivään.
Lentokenttähotellissa oli varattuna kaksi neljän hengen huonetta ja kaikki viisi opiskelijaa ahtautuivat niistä toiseen. Loppuillasta kuitenkin tuntui, että tila ei riittäisi jokaiselle, jolloin Klaara vaihtoi opettajien leiriin.
Seuraavana päivänä suuntasimme Helsinki-Vantaan lentokentälle ja Arlandan kautta Tromssaan.
Ensimmäinen ilta Tromssøssa meni isäntäperheeseen tutustuessa ja jokainen oli väsynyt matkustamisesta. Seuraavana päivänä menimme koululle ja leikimme tutustumisleikkejä sekä -pelejä. Koululla oli aluksi hieman outoa olla, sillä ympäristö oli niin uusi, mutta mukavien isäntäperheiden ja avoimien oppilaiden avulla saimme kaikki nopeasti uusia kavereita ja opimme tuntemaan koulua. Opettajatkin olivat mukavia ja hyvin avoimia. 
Heti ensimmäisenä päivänä pääsimme kiertelemään keskustan aluetta ympäri ja tutustumaan Tromssøn kaupunkiin. Teimme alkuviikosta koulussa myös talk show -ryhmätöitä ja esitimme ne kaikille Erasmus-maille live puhelun kautta. 

Sää oli alkuviikosta hyvin luminen ja tuntui ettei lumisade loppunut kertaakaan. Pahin lumisade oli ehdottomasti sinä päivänä, kun kävimme tutustumassa saamen kulttuuriin Tromsøssa olevassa museossa, jossa meille pidettiin mielenkiintoinen kierros saamelaisten kulttuurista ja historiasta.
Silloin lunta satoi niin paljon ettei bussissa matkustaessa meinannut nähdä metriä kauemmas.
Kävimme myös laskemassa mäkeä porukalla ja myös silloin lumisade ja tuntui poskipäissä.
Minigolf oli onneksi sisätiloissa ja silloin pääsimme karkuun kylmyydeltä. Torstaina sää alkoi jo kuitenkin kirkastua ja loppuviikolla paistoi jo aurinkokin. Kävimme viikon aikana myös Polariassa katsomassa hylkeitä ja osa oppilaista kävi ostoskeskuksessa muutaman kerran shoppailemassa ja syömässä.Kukaan ei tehnyt Norjassa hirveästi ostoksia, koska siellä hintataso on paljon korkeampi.
Norjassa kasvatus ja koulujärjestelmä tuntui olevan hieman tiukempaa kuin Suomessa.Tämä näkyi esimerkiksi monen oppilaan kotiintuloajoissa ja jokavuotisissa päättökokeissa. Suurin ero koulukulttuurissa oli ehdottomasti se, että koulussa ei tarjota ilmaista kouluruokaa, vaan ruoka piti tuoda kotoa tai ostaa kahvilasta.
Saimme hyviä kavereita Norjasta, mutta muiden maiden projektissa olevat oppilaat jäivät hieman tuntemattomammaksi. 


Hylkeiden temppuesitys Tromssan Polariassa
Opiskelijat ja lumikasa
Lähteminen Norjasta oli haikeaa, vaikka jäähyväisjuhla olikin organisoitu hieman huonosti. Saimme jäähyväisjuhlassa todistukset Erasmus-projektista ja kertasimme hieman kulunutta viikkoa. Lauantai oli vapaapäivä, jolloin kiertelimme keskustassa ja ostimme tuliaisia kotiväelle. Sunnuntaina lähdimme kohti kotia Tromssan lentokentältä ja jälleen Arlandan kautta. 
Yhtenä projektina oli rakentaa roskista taideteos ja “Suomi-vene” on suomalaisten oppilaiden tekemä teos
Teksti ja kuvat: Sohvi Muhli ja Pinja Korhola




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti