maanantai 6. toukokuuta 2019

Open opinnot tutuiksi: Pauliina Borgström


Kimpisen lukion psykologian ja uskonnon opettaja Pauliina Borgströmille opettajan ammatti on aina ollut unelma-ammatti. Innoittajana tälle uralle on toiminut nykyisillekkin Kimpisläisille tuttu psykologian ja uskonnon opettaja Titta Korhonen. Titta toimi Pauliinalle lukioaikana samaisten aineiden opettajana, ja hänen innostavan opetuksensa myötä syntyi ajatus, että "voisikin lähteä lukemaan teologiaa". Kuitenkaan muuta kuin opettajan ammattia Pauliina ei ole koskaan vakavissaan harkinnut, vaikkakin ensimmäinen vaihtoehto oli olla luokanopettaja.

Ensimmäiseksi lukiosta päästyään Pauliina haki Helsingin yliopistoon. Sisäänpääsy jäi vain 0,5 pisteestä kiinni, joten välivuosi vietettiin kouluavustajana. Seuraavana keväänä haku kohdistui Helsingin yliopiston lisäksi Joensuuhun, ja tällä kertaa opiskelupaikka avautui kumpaakin. Edessä oli vaikea päätös, jonka lopputulokseksi valikoitui Joensuu. Syitä valintaan oli muun muassa se, että Joensuussa oli mahdollisuus päästä opiskelemaan suoraan opettajalinjalle, kun taas Helsingissä sille olisi pitänyt erikseen hakea. Valintaa Pauliina ei katunut, sillä asuminen ja eläminen Joensuussa oli paremmin opiskelijan kukkarolle sopivaa, opinnot etenivät nopeasti ja tiivis kampusalue helpotti luennolta toiselle siirtymistä. Lopputulemana Pauliina valmistui Joensuun yliopistosta neljässä vuodessa teologian maisteriksi. Psykologiaa hän luki sivuaineena. Lappeenrantaan Pauliina tuli töihin siksi, että on täältä kotoisin.

Psykologian ja uskonnon opettajan töiden lisäksi Pauliina on toiminut muun muassa vaatemyyjänä Dressmanilla, maatalouslomittajana ja suntiona ja puutarhatyöntekijänä Nuijamaan seurakunnalla. Lisäksi hän on ehtinyt tekemään opiskeluaikana satunnaisia siivoustöitä, sekä toimimaan Citymarketin kassana.

Paras puoli opettajan ammatissa on Pauliinan mielestä se, että saa työskennellä nuorten kanssa "tulevaisuuteen katsovassa ilmapiirissä", kuten hän kuvailee. Työ tuntuu merkitykselliseltä ja on omalta osaltaan mahdollisuus tukea nuoria. Huonoja puolia on vaikea keksiä työn mielekkyyden vuoksi, mutta ajoittain negatiiviselta tuntuu kiireentuntu sekä se, ettei aina ole aikaa tutustua kaikkiin opettamiinsa oppilaisiin niin hyvin kuin toivoisi.

Nykyisessä ammatissaan Pauliina aikoo toimia mahdollisuuksien mukaan eläkeikään asti. Psykologian opintojen jatkaminen on käynyt kuitenkin mielessä, ja esimerkiksi koulukuraattorin työ voisi tuntua mielenkiintoiselta. Vakavissaan ammatinvaihtoa ei kuitenkaan ole tullut harkittua. Nuorena Pauliina on miettinyt röntgenhoitajan ammattia ammatinvalintatestin perusteella. Alan pääsykokeistakin hän pääsi läpi, mutta opiskelemaan asti tie ei ikinä vienyt. Lääketieteestä Pauliina ei kuitenkaan ole kiinnostunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti