torstai 31. toukokuuta 2018

Open opinnot tutuiksi: Taina Sipiläinen-VeikkanenVuoden 2018 historian ja yhteiskuntaopin opettajaksi valittu Taina Sipiläinen-Veikkanen kuunteli lapsena mielellään isovanhempiensa kertomuksia. Lukiossa häntä kiinnostivat monet aineet. Niin erilaiset kielet, äidinkieli kuin historiakin kiinnostivat kovasti. Silti yhteiskuntaoppi tuntui kaikkein eniten omalta aineelta, koska sen avulla pääsisi kiinni tärkeisiin asioihin.

Lukiossa Tainan suunnitelmina oli ylioppilaslakin saamisen jälkeen suunnata kansainväliselle urall, ehkä diplomaatiksi. Tuolloin opettajan ammatti tuntui hyvin kaukaiselta. Taina lähti Helsingin yliopistoon opiskelemaan kansainvälistä politiikkaa. Myös hänen siskonsa opiskeli jo siellä, joten pääkaupunki tuntui siksi luontevalta valinnalta.

Pääsykokeisiin oli luettavaa kolmen kirjan verran. Taina kertoo lukeneensa kirjat 2–3 kertaa läpi. Luettavaa oli paljon. Tehokas valmistautuminen kannatti, ja Tainalla oli pääsykokeeseen mennessään luottavainen olo.

Yliopistossa opintoihin kuului ainakin kansainvälistä politiikkaa, poliittista historiaa, viestintää, kansainvälistä oikeustiedettä ja valtiotiedettä. Lisäksi Tainalle tärkeä harrastus, kieltenopiskelu, pysyi mukana kuvioissa.

Lukiossa opiskelu oli ollut helppoa, joten kesti aikansa, että yliopiston opiskelurytmiin tottui. Opetus oli kuitenkin laadukasta. Opiskelun ohella Taina harrasti ja näki kavereita paljon. Kesällä hän oli pankissa töissä. Helsinki on hänelle edelleen rakas ja tärkeä paikkakunta.

90-luvun alun laman ja Tainan miehen työn takia suunnitelmat muuttuivat hieman. Taina oli jo opiskellut poliittista historiaa, mutta nyt hän haki opiskelemaan historiaa. Paikka aukesi, ja lopulta hänellä oli valmiina kaksi pro gradu -tutkielmaa ja opettajanpätevyys.

Kimpisessä oli virka auki, ja vaikka Taina olisi voinut jatkaa opettajan töitä Imatrallakin, hän päätti tulla tänne. Hän on itsekin Lappeenrannasta lähtöisin. Lukiossa on mukavampaa opettaa, koska opiskelijat ovat jo vanhempia.

Nykyään Taina kuuluu laajaan ammatti-ihmisten verkostoon. Hän käy koulutuksissa ja lukee uutta koko ajan, jotta pysyy ajan tasalla ja “saa happea”, kuten hän itse kuvailee.

Tainan terveiset historiasta ja yhteiskuntaopista kiinnostuneille on, että pitää hakea opiskelemaan sitä, mistä pitää. Yhteiskuntatieteellisten aineiden avulla on helpompi työllistyä. Lisäksi hän toivoo, että kieliä luettaisiin mahdollisimman monipuolisesti – muitakin kuin ruotsia ja englantia. Myös kansainvälisissä projekteissa toimiminen on eduksi.

Opettaminen on Tainasta oikein kivaa, koska se on ihmissuhdetyötä. Opiskelijoiden seurassa hän viihtyy, ja tuntuu erityisen hienolta, kun opiskelijat saavat oppia jotain uutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti