maanantai 8. toukokuuta 2017

Intohimona sarjakuvatKimpisen lukiossa opiskelijoilla on mahdollisuus polkutunteihin. Tunneilla voi suorittaa kursseja itsenäisesti, edetä opinnoissa nopeammin tai saada opettajalta opetusta ja neuvoja. Koulumme opiskelijan Max Sallasvaaran mielestä erityisesti kuvaamataidon polku on ollut mainio. Siellä on voinut suorittaa kursseja, joita ei kurssitarjottimessa ole listattu. Kursseista on ollut paljon hyötyä, sillä hän julkaisee omia sarjakuviaan netissä.


Koulussa Sallasvaaraa kiinnosti historia. Läksyjen lomassa hän luki paljon sarjakuvia. Pikkuhiljaa alkoikin jo kiinnostaa omien sarjakuvien teko. Opettajat kannustivat kekseliästä ja taiteellisesti lahjakasta opiskelijaa. Pian Sallasvaaralla oli pystyssä oma blogi, jossa hän julkaisee maailmanlopun jälkeiseen maailmaan sijoittuvaa scifi-sarjakuvaansa. Historian avulla sarjakuvat saavat hienon vivahteen. Sallasvaara saa ideoita sarjakuviinsa omista mielenkiinnon kohteistaan, kuten erilaisista elokuvista, kirjoista ja videopeleistä. Myös populaarikulttuuri vaikuttaa vahvasti. Tällä hetkellä Sallasvaara piirtää sarjakuvia vain omaksi harrastuksekseen, mutta haaveissa on myös julkaista oma kirja, joka pääsisi kirjakaupan hyllyille myyntiin.


Sallasvaarasta olisi hienoa päästä myös ulkomaille. Hän on jo näyttänyt sarjakuviaan Kanadan-serkuilleen, ja vaikka nämä eivät suomea ymmärräkään, sarjakuvista on pidetty kovasti. Maxin oma tyyli, joka on selkeää ja tarkkaa, ei jäljittele ketään, ja juuri tämän ansiosta sarjakuvat ovat niin mukaansatempaavia ja lumoavia.


Viime aikoina Max ei ole lukenut paljon sarjakuvia, mutta tietysti hän seuraa sivusilmällä, mitä netissä ja lehdissä julkaistaan. Tämän lisäksi hyvän sarjakuvapiirtäjän täytyy piirtää ahkerasti ja käyttää mielikuvitustaan. Kaiken takana on tietysti motivaatio. Piirtämisen täytyy olla todellinen intohimo, jotta jotain voi saada aikaan.


Opetusministeriön blogissa on kevään mittaan julkaistu lukiolaisten tekstejä ja muita taiteellisia tuotoksia. Opettajat tiesivät Sallasvaaran taidoista sarjakuvapiirtämisessä ja ehdottivat, että hän voisi julkaista sarjakuvastrippejä oikeusministeriön blogissa. Näin Sallasvaaran taidot ovat saaneet aivan uudenlaista näkyvyyttä. Vaikka kyseessä ei olekaan avaruuteen sijoittuva scifi-sarjakuva, Sallasvaaran huumori ja persoonallinen tyyli tulevat esiin ja vieläpä valtakunnallisesti.


Sallasvaara valmistuu lukiosta tänä keväänä. Hän on kirjoittanut historian, yhteiskuntaopin, lyhyen matematiikan, englannin ja äidinkielen. Lukion jälkeen hänen suunnitelmissaan on Aalto-yliopiston taideteollinen koulutuslinja. Oltuaan mukana muiden muassa rikosdraamasarja Sorjosessa, uudessa Tuntematon Sotilas -elokuvassa ja Youtube-vloggaajan tulevassa elokuvassa, työskentely elokuvien parissa on alkanut houkutella. Toisaalta myös graafinen suunnittelu ja arkkitehtuuri kiinnostavat. Mahdollisuuksia on siis vaikka kuinka paljon!

Toimittaja: Meretta Söderlund
Kuvaaja: Nea Tams

Linkkejä:
Maxin blogi
oikeusministeriön Suomi100-blogi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti