perjantai 7. huhtikuuta 2017

Lapsityövoiman käyttö myös Eurooppaan

Lapsityövoima tulisi ottaa myös Euroopassa käyttöön. Kiinassa sen avulla on saatu yhdestä lapsesta jopa noin 30 euroa palkkiota, mikä on tehtaille suuri summa. Lapsille ei tarvitse maksaa yhtä paljon palkkiota kuin aikuisille työntekijöille. Lapsityövoima olisi esimerkiksi Suomessa apu työttömyyteen, sillä nuoret ja innokkaat lapset saisivat töissä paljon aikaan. Heitä voitaisiin ottaa töihin aikuisia enemmän, koska heille ei kuitenkaan tarvitse maksaa niin suurta palkkaa, eivätkä he voisi tietämyksen puutteiden vuoksi myöskään asiasta valittaa.
Vähävaraisille lapsityövoima toisi myös helposti lisätuloja. Työnteosta väsyneet vanhemmat voisivatkin itse pitää lomaa tai tehdä lyhyitä työpäiviä, kun lapset huolehtisivat perheen elättämisestä. Samalla lapset kokisivat itsensä perheessä tärkeiksi ja arvokkaiksi, sillä ilman heitä perhe ei saisi rahaa. Vanhempien kannattaisikin esitellä lapsia tehtaille tai muille työnantajille, jotka tarvitsisivat halpaa työvoimaa.
Joitakin ihmisiä lapsityövoima voi mietityttää siksi, että lapset eivät pysty sen takia opiskelemaan. Tämä ei kuitenkaan ole totta, sillä lapset voivat esimerkiksi opiskelun ohella tehdä töitä myös koulussa. Esimerkiksi siivoaminen ja ruuanlaitto voisivat helposti olla osa koulupäivää. Toisaalta lapset voivat myös oppia työtä tehdessään ja pystyvät näin etenemään alalla myöhemmin jo aikaisemman kokemuksensa ja osaamisensa vuoksi. Nykyäänhän opetusta pyritään muutenkin antamaan mahdollisimman vähän opettajan toimesta ja opiskelun täytyy tapahtua lapsen aloitteesta itse etsimällä ja kokeilemalla, joten työnteon ohella tämä sujuisi kuin itsestään.

Erika Ek ja Vanessa Techera

Tyylimukaelma valistusajan satiirista Vaatimaton ehdotus, joka estäisi Irlannin lapsia olemasta taakaksi vanhemmilleen tai maalleen (Jonathan Swift, 1729)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti