perjantai 4. marraskuuta 2016

Mitä hyötyä on kielten opiskelusta?


Kielten opiskelu kannattaa monesta syystä. Pelkällä suomen kielellä ei pärjää muualla, kuin Suomessa. Kouluissa opetetaan pakollisena englantia ja ruotsia, mutta muitakin kieliä on hyödyllistä opiskella. Monet ihmiset toki osaavat englantia, mutta eivät kaikki.

Hyvän kielitaidon avulla voi laajentaa kaveripiiriä ulkomaille asti. Kieltä opiskellessa tutustuu myös kyseisen maan kulttuuriin. Jos matkustaa ulkomaille, paikallisen kielen osaaminen helpottaa asioimista kohdemaassa. Esimerkiksi kohdemaan uutisia, kylttejä ja ruokalistoja on hyvä osata lukea edes vähän. Paikallisten kanssa juttelu onnistuu myös sujuvammin heidän äidinkielellään.

Kielten osaamisesta on hyötyä työnhaussa. Töihin otetaan mieluummin kielitaitoinen, kuin kielitaidoton. Osalla aloista kielitaito on edellytys. Tällaisia aloja ovat esimerkiksi tulkkausala, monet asiakaspalveluammatit ja matkailualan työt. Monet ihmiset lähtevät myös nykyään ulkomaille töihin. Siinä tarvitaan tietenkin kielten osaamista. Usealla alalla on helpompi työllistyä ulkomailla. Kotimaassakin työnhaku voi olla helpompaa, jos on työkokemusta ulkomailta.

Ulkomaille voi lähteä opiskelemaan tai vaikka vaihto-oppilaaksi. Tähän on edellytyksenä, että pystyy seuraamaan opetusta paikallisella kielellä ja kommunikoimaan ihmisten kanssa. Opiskelu ulkomailla myös kartuttaa sanavarastoa ja parantaa muutenkin kielitaitoa. Ulkomailla vietetty opiskeluaika kasvattaa hakijan työllistymismahdollisuuksia työmarkkinoilla.

Osa ihmisistä pitää kielten opiskelusta, joten heille siitä on iloa, vaikka kieltä ei oikeasti koskaan käyttäisi kommunikointiin. Harvat edes opiskelevat vapaaehtoisesti kieltä, josta eivät pidä, vaikka kieli olisi hyödyllinen. Kieltä ei myöskään opi niin hyvin, jos motivaatiota ja kiinnostusta sitä kohtaan ei ole.

Kielten opiskelu on hyvää aivojumppaa, ja se kehittää muistia, joka voi taas vähentää muistisairauksien riskiä tai ainakin viivästyttää niiden puhkeamista useilla vuosilla. Opiskelu on hyödyksi aivoille, vaikka opiskelisi vasta aikuisiällä.

Kielitaidon avulla viihdevalikoima laajenee todella paljon, kun ei tarvitse tyytyä pelkästään suomenkieliseen materiaaliin. Voi katsella ulkomaisia elokuvia, vaikka niissä ei olisi tekstitystä suomeksi. Monet ihmiset tykkäävät muutenkin katsoa elokuvat ja sarjat alkuperäiskielellä. On myös olemassa paljon hyviä kirjoja ja lehtiä, joita ei ole saatavilla suomeksi. Ulkomaisen musiikin kuuntelu on mukavampaa, ja siitä saa enemmän irti, kun ymmärtää kieltä edes vähän.

Videopelit ovatkin ihan oma lukunsa. Suurin osa Suomessa myytävistä videopeleistä on englanninkielisiä, ja verkkopeleissä pelikaverit voivat voivat olla mistä maailman kolkasta tahansa. Heidän kanssaan pystyy usein juttelemaan netin kautta, mutta yhteistä kieltä ei välttämättä ole. Tietenkin mahdollisuudet ovat isommat, jos puhuu montaa kieltä. Kielitaidon ansiosta pelien kautta voi saada ystäviäkin.

Kielten osaaminen mahdollistaa kaiken tämän, joten miksipä niitä ei opiskelisi? Varsinkin kun niitä voi opiskella lukiossa ilmaiseksi. Ne ovat portti kansainvälisyyteen, ja niiden ansiosta voi nähdä maailmaa uudesta näkökulmasta.

Oona Sairanen, 1e

1 kommentti:

  1. Kielitaito on tärkeää, ja olen samaa mieltä että palkkaus on helpompaa semmoisten kohdalla, jotka sen osaavat. Meillä on töissä melko vanhahkoa porukkaa, jolta ei kielet niinkään luonnistu. Onneksi on kuitenkin kielipalvelut yrityksille, joilta saa sitten tarvittaessa apua. Ehkä mekin sitä vielä tulemme käyttämään. https://synonymic.fi/kielipalvelut/

    VastaaPoista