perjantai 13. joulukuuta 2019

Open opinnot tutuiksi: Henna Jäppinen



Kimpisessä matematiikkaa ja kotitaloutta opettava Henna Jäppinen tiesi jo lapsena haluavansa opettajaksi: usein hän istutti kavereitaan liitutaulun ääreen. Lisäksi opettajina työskentelevät täti ja serkku olivat ihailun kohteita ja vaikuttivat mahdollisesti kiinnostukseen opettajan ammattia kohtaan. Ongelma kuitenkin oli, ettei Henna tiennyt, minkä aineen opettajaksi haluaa.

Lukion jälkeen jatko-opintojen osalta oli kaksi vaihtoehtoa: saksan kielen opiskelu ja Saksaan au pairiksi lähteminen kiinnostivat, mutta toisena intohimona oli matematiikka. Henna oli myöskin kova leipomaan, joten kaverin ehdotuksesta harkintaan tuli myös Savonlinnasta löytyvä matematiikan ja kotitalouden koulutusohjelma. Jyväskylään opiskelemaan lähteminen oli myöskin mielessä, mutta kumpikin pääsykoe sattui samalle päivälle. Savonlinnassa oli kuitenkin kaksi ainetta yhden sijaan, joten pääsykokeisiin suunnattiin sinne. Savonlinnassa Henna opiskeli sekä matematiikkaa että kotitaloutta, mutta matematiikan opiskelu jatkui vielä myöhemmin Helsingissä. Lukiossa opettamiseen vaadittiin myös matematiikasta laudatur-arvosana.

Lukiossa opettamisen lisäksi Henna on työskennellyt Hyttisen leipomolla torimyyjänä, eräässä toisessa kahvilassa sekä kehitysvammaisten leirillä keittiössä. Opettajan ammatin parhaimpien puolien hän sanoo olevan nuorten kanssa työskentely ja ihan vaan niin sanottu perusarki. Hetket, jolloin oppilaat onnistuvat ja oppivat uutta, ovat myös mahtavia. Huono puoli opettajan ammatissa on Hennan mukaan runsas ajan kuluminen valmisteluihin.

Hennalle ei ole vielä selvää, aikooko hän jatkaa opettajan ammatissaan eläkeikään asti. Aina välillä tulee mietittyä, mikä toinen ammatti olisi hyvä, mutta mitään parempaa ei kuitenkaan vielä ole ilmaantunut. Jos opettajana toimiminen ei olisi vaihtoehto, voisi esimerkiksi kemistin tai ravitsemusterapeutin ura kiinnostaa. Joskus jopa harmittaa, ettei kemiaa ole tullut opiskeltua enempää. Jos opintoja jatkaisi, olisi matematiikan ja kotitalouden ohella mahdollisuus opettaa myös sitä.

Matematiikasta kiinnostuneille Henna haluaa sanoa, että on älyttömän hienoa, jos kiinnostusta riittää. Vaikka matematiikan opinnoista voi joskus ihmisillä olla hieman nörttimäinen kuva, ei sen opiskelu tarkoita opettajaksi tai tutkijaksi päätymistä. Ainetta kuitenkin tarvitsee lähes kaikkialla, ja jos mielenkiintoa riittää, kannattaa rohkeasti lähteä opiskelemaan. Monipuolisuutensa ansiosta matematiikkaa opiskelleena on useita työllistymismahdollisuuksia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti